Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (ΚΟΧ) και την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας (Voucher)

Εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή ενός νέου εργασιακού μοντέλου από πλευράς κράτους και κεφαλαίου για την υποτιθέμενη ανακούφιση νέων ή/και μακροχρόνια ανέργων. Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ), πεντάμηνης (κυρίως) σύμβασης, παρουσιάστηκαν αρχικά ως προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσω ΕΣΠΑ, με εργοδότες εκατοντάδες ΜΚΟ. Οι θέσεις εργασίας υποτίθεται ότι αφορούσαν διάφορες δραστηριότητες που «ωφελούν το κοινωνικό σύνολο».

Με την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη και με τις επιλογές για τους ανέργους να περιορίζονται όλο και περισσότερο, οι αιτήσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις ήταν χιλιάδες. Από την πρώτη κιόλας στιγμή έγινε ξεκάθαρο για όσους συμμετείχαν στα προγράμματα ότι ο άνεργος αποτελεί για μία ακόμη φορά το πειραματόζωο του νέου εργασιακού μεσαίωνα. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, σε συνδυασμό με τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί μέσω μνημονίων, προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή των χειρότερων αντεργατικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν μεταξύ ΜΚΟ και εργαζομένων ήταν εντελώς αυθαίρετες και δεν εξασφάλιζαν στο ελάχιστο τα δικαιώματά τους, δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς ταξικούς αγώνες ενός και πλέον αιώνα.

Φέτος τη σκυτάλη από τις ΜΚΟ παίρνει το ίδιο το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ. Με μισθό 490 ευρώ και για τους νέους κάτω των 25, 420 ευρώ, χωρίς άδειες ακόμα και για θέματα υγείας και γενικότερα με ανύπαρκτα δικαιώματα, το κράτος συνεχίζει να εφαρμόζει το σχέδιό του για το μοντέλο της κοινωφελούς εργασίας. Όσον αφορά αυτό καθεαυτό το αντικείμενο της κοινωφελούς εργασίας, δεν είναι τίποτε άλλο από την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του δημοσίου και έχει να κάνει με τις θέσεις που έμειναν κενές μετά τις χιλιάδες απολύσεις/μετατάξεις/διαθεσιμότητες στο δημόσιο.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με την ονομασία «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους μέχρι 29 ετών» που ξεκίνησε την άνοιξη και αφορά άνεργους νέους απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εργασιακές συνθήκες είναι εξίσου δυσμενείς με τα κοινωφελή προγράμματα ενώ επιπλέον, δεν υπάρχουν συντάξιμα ένσημα για όσους εργαστούν στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προκήρυξη προβλέπει ακόμα και καθυστερήσεις πληρωμών σε περίπτωση που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες πιστώσεις.

Παρά τις μικρές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων, είναι σαφές ότι ένα νέο εργασιακό μοντέλο βρίσκεται σε εξέλιξη επιδιώκοντας να μετατρέψει τον εργαζόμενο σε “ωφελούμενο” δημιουργώντας μια νέα υπέρ-ελαστική σχέση εργασίας κομμένη και ραμμένη στα μέτρα κράτους και αφεντικών.

Το θέμα αφορά σύσσωμο το εργατικό κίνημα. Τα προγράμματα αυτά δεν είναι ειδικές περιπτώσεις πρόσκαιρης αντιμετώπισης της ανεργίας αλλά ένα νέο μοντέλο εργασίας που σκοπό έχει την επιβολή της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και την εξαθλίωση, κράτος και αφεντικά, επιχειρούν μέσω αυτών των προγραμμάτων, να επιβάλουν τις νέες συνθήκες στο σύνολο των εργαζομένων.

Πέρα από την καταστρατήγηση των εργασιακών κεκτημένων, η μικρή σε διάρκεια σύμβαση και ο κατακερματισμός των ανέργων, δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την οργάνωσή τους και τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Κι ενώ στα αντίστοιχα περσινά προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, οι εργαζόμενοι μπορούσαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσω του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ), φέτος, η έλλειψη ενός αντίστοιχου φορέα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την οργάνωσή τους.

H ΓΣΕΕ για άλλη μία φορά αντί να καταγγείλει τα προγράμματα αυτά, συνεχίζει όπως πέρσι με τα ΚΟΧ να συμμετέχει ενεργά είτε ως εργοδότης είτε ως ΚΕΚ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ) και Voucher στην δημιουργία επιτροπής εντός του Σωματείου Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, προκειμένου να διεκδικήσουμε συλλογικά όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Απαιτούμε

• Άμεση κατάργηση του νέου εργασιακού μοντέλου κοινωφελούς και ενοικιαζόμενης εργασίας – Εργασία για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς.

• Πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όσους/ες απασχοληθούν στα προγράμματα ΚΟΧ και Voucher

• Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους

• Όχι στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες

ΣΩ.Β.Α. ΣΩματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

Blog: swbanergwn.espivblogs.net / Email: swbanergwn@espiv.net

Το κείμενο σε PDF

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.