Κείμενο Καταγγελίας για το ΚΕΚ ΔΙΑΔΡΑΣΗ

Κείμενο Καταγγελίας για το ΚΕΚ ΔΙΑΔΡΑΣΗ

 

Στις 12/01/15 έφτασε στο mail του ΣΩΒΑ (Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων), ένα mail από την εταιρεία ΔΙΑΔΡΑΣΗ – Συμβουλευτική – Διαχείρηση Ανθρώπινου Δυναμικού – Voucher Τουρισμού με την υπογραφή της κας Μίνας Παπαδογιάννη και την παραπομπή για διευκρινήσεις στον κο Μαράκη Ιωάννη. Σε αυτό το μήνυμα η συγκεκριμένη εταιρεία μας ζητούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να μεσολαβήσουμε ώστε να την τροφοδοτήσουμε με ανέργους στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Voucher”.

Συγκεκριμένα, σε πρώτο επίπεδο μας ζητούν να προπαγανδίσουμε τα προγράμματα Voucher, τονίζοντας τις “ευκαιρίες” που προσφέρουν στους ανέργους. Μας ζητούν ουσιαστικά να γίνουμε οι μεσάζοντες, κάνοντας τη “βρώμικη δουλειά”, ώστε να προχωρήσουν στην διαδικασία των αιτήσεων για συμμετοχή στα προγράμματα Voucher.

Σε δεύτερο επίπεδο μας κάνουν ανοιχτή πρόταση συνεργασίας ότι σε περίπτωση που οι αιτήσεις ανέργων (που θα συλλέξουμε εμείς) καταλήξουν σε επιτυχή υλοποίηση-ενσωμάτωση τους σε προγράμματα Voucher, θα υπαρξει για εμάς οικονομικό όφελος. Επιδιώκουν δηλαδή να μας χρηματίσουν, χρησιμοποιώντας όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα με σκοπό το κέρδος. Συγκεκριμένα, το οικονομικό όφελος που μας προσφέρουν είναι το εξής:

Έως 50 αιτήσεις, θα μας δώσουν 70 ευρώ για κάθε επιτυχόντα

Έως 100 αιτήσεις, θα πάρουμε 85 ευρώ για κάθε επιτυχόντα

Από 100 και πάνω αιτήσεις 100 ευρώ για κάθε επιτυχόντα.

Είμαστε περίεργοι να μάθουμε για πόσα χρήματα θα επιδοτηθούν αυτοί, προσφέροντας εργασία στους ανέργους και πόσο πραγματικά μισθό θα δώσουν στους “ωφελούμενους”.

Το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τα συγκεκριμένα κατάπτυστα προγράμματα μεσαιωνικού εργασιακού καθεστώτος. Με συνεχείς παρεμβάσεις και δράσεις αντιτίθεται εμπράκτως – και θα συνεχίσει να το κάνει – στις γνωστές πρακτικές εκμετάλλευσης των ανέργων.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα με τίτλο: «Επιταγή Διασύνδεσης με την αγορά εργασίας ανέργων» ή πιο απλά voucher, δεν είναι παρά ένα ακόμα πρόγραμμα στυγνής εκμετάλλευσης των ανέργων, παρά τις επιμελείς προσπάθειες κράτους και εργοδοτών να δημιουργήσουν αυταπάτες στους νέους άνεργους ότι πρόκειται περί ευκαιρίας εισόδου τους στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ ως διαχειριστής πόρων από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα Κεντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), παρέχει μέσω αυτού του προγράμματος ‘’συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση’’. Στην πραγματικότητα αυτό που προσφέρει είναι ανασφάλιστη εργασία, με εξευτελιστικό μισθό ο οποίος δίνεται τμηματικά και με μεγάλη καθυστέρηση στους εργαζόμενους / ‘’καταρτιζόμενους’’. Από το πρόγραμμα αυτό φυσικά αυτοί που ωφελούνται δεν είναι άλλοι από τους εργοδότες οι οποίοι έχουν υπαλλήλους που δεν τους πληρώνουν οι ίδιοι και πολλές φορές για να μεγιστοποιήσουν το ώφελος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα απολύουν εργαζόμενους για να προσλάβουν καινούριους μέσω του Voucher. Από την άλλη μεριά ο ρόλος των ΚΕΚ ως έταιρος φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι να καταρτίζει θεωρητικά τους ανέργους και κατόπιν να τους στέλνει στην ανάλογη – με βάση την ειδικότητά τους – ιδιωτική επιχείρηση με σκοπό να ολοκληρωθεί και η πρακτική κατάρτισή τους. Όμως αυτό που αντιλαμβανόμαστε, σύμφωνα και με το ΚΕΚ ΔΙΑΔΡΑΣΗ, είναι οτι ο ο ρόλος τους δεν είναι άλλος από κυνηγοί κεφαλών, ώστε να καρπωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαικών πόρων. Ως συνέπεια της όλης κατάστασης είναι, ένα ελάχιστο ποσοστό των χρημάτων να πηγαίνει στους άνεργους ενώ τα υπόλοιπα χρήματα που προορίζονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα να τα παίρνουν τα ΚΕΚ, ώστε να τροφοδοτούν τους εργοδότες με αναλώσιμους και ανασφάλιστους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Και όλα αυτά να συμβαίνουν υπό την εποπτεία του ΟΑΕΔ.

Ως Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων (ΣΩΒΑ), η συγκεκριμένη πρόταση αφενός μας εξαγριώνει, γιατί αντιτίθεται σε όλα αυτά που πιστεύουμε και για τα οποία αγωνιζόμαστε και δρούμε και αφετέρου μας προκαλεί γέλιο, γιατί με μια γρήγορη ματιά στο blog μας μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει την εχθρική μας στάση απέναντι σε αυτά τα προγράμματα.

Ως δομή βάσης με αντιιεραρχικά και οριζόντια χαρακτηριστικά, τους διαμηνύουμε λοιπόν, τόσο στη συγκεκριμένη εταιρεία όσο και κάθε επιτήδειο επιχειρηματία που ορέγεται να αυξήσει τα κέρδη του μέσω των προγραμμάτων Voucher και θέλει να χρησιμοποιήσει το σωματείο ως αρωγό για να βρει ανέργους, ότι δεν θα γίνουμε οι νταβατζήδες των σχεδίων τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους στις δικές μας πλάτες. Τους ανακοινώνουμε ότι έχοντας συνείδηση της τάξης μας, θα μας βρίσκουν απέναντί τους μαχητικά και αδιαμεσολάβητα. Θα μαχόμαστε με σθένος για την κατάργηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν στο να υποβαθμίσουν την εργατική μας δύναμη και να μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση.

Το Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩΒΑ), δημιουργήθηκε από ανέργους με μοναδικό γνώμονα την αυτοοργάνωση της τάξης μας, την αλληλεγγύη, την αξιοπρέπεια. Με σκοπό να οργανωθούμε ως κίνημα ανέργων και να αντισταθούμε ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που προτάσσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα συνημμένα pdf που λάβαμε μαζί με το e-mail: Πρόταση συνεργασίας voucher γενικό προυσίαση voucher

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.