Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό για κάθε άνεργο κι εργαζόμενο, για όλους τους ανθρώπους

Άνεργοι και εργαζόμενοι, οδηγούμαστε στην εξαθλίωση. Οι αντικοινωνικές πολιτικές που επιβάλλει αυταρχικά το καθεστώς του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, στα πλαίσια μιας εσωτερικής κρίσης ενός συστήματος εξουσίας που χτίζεται με λογιστικούς και όχι κοινωνικούς όρους, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Το δημόσιο σύστημα υγείας παρουσιάζει δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Το Υπουργείο Yγείας περικόπτει και στέλνει στην εφεδρεία το υγειονομικό προσωπικό που προσπαθούσε να καλύψει τις ήδη κενές οργανικές θέσεις, συγχωνεύει και κλείνει νοσοκομεία, κλινικές του ΙΚΑ , πολύ-ιατρεία και δημοτικά ιατρεία. Παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων ενώ ιδιωτικές εταιρείες μετατρέπουν κοινωφελή ιδρύματα σε κερδοσκοπικές εταιρείες.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές αυτές δεν είναι προσωρινές, δεν αφορούν μόνο τακτικές «διάσωσης» της χώρας αλλά αποτελούν σαφή πολιτική στόχευση της εξουσίας: ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθεί δραματικά για να εξυπηρετούν με κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες ή και καθόλου μόνο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού ενώ οι υπόλοιποι θα αγοράζουν υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια, κάνοντας την περίθαλψη προνόμιο λίγων.

Απέναντι σ αυτήν την επίθεση ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι) κινητοποιείται και αντιδρά, με ριζοσπαστικό τρόπο πολλές φορές , υπερασπιζόμενο  τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα του, αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης ως κοινωνικό δικαίωμα (βλέπε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης νοσοκομείου Κιλκίς, κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα της ψυχικής υγείας, στο Αττικό νοσοκομείο, στα Πατήσια, στο Ελπίς, στο Ερρίκος Ντυνάν και αλλού).

Ως Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων καλούμε κάθε άνεργο και επισφαλή ή μη εργαζόμενο σε αγωνιστική κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε. Η συνειδητοποίηση της ταξικής μας θέσης , η συσπείρωση – συλλογικοποίησή μας μέσα σε σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και τοπικές ομάδες ανέργων με βασικό χαρακτηριστικό την συνεργασία μεταξύ μας και η σύνδεση των αγώνων των αντιστεκόμενων ευρύτερα, είναι τα πρώτα βήματα για να απαντήσουμε ως κοινωνία στον αποκλεισμό, την εξαθλίωση και τον κανιβαλισμό που με βία επιβάλλουν οι από πάνω.

Απαιτούμε:

Δωρεάν υγεία για όλους

Άμεση σφράγιση βιβλιάριων υγείας όλων των ταμείων που έχουν λήξει λόγω οφειλών

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους κ εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.