Για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργους μέχρι 29 ετών

Από 15 απριλίου ξεκινάνε οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με την ονομασία «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους μέχρι 29 ετών». Το πρόγραμμα αφορά 35.000 δικαιούχους από τους οποίους οι 20.000 πρέπει να είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι υπόλοιποι 15.000 απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Μετά τα προγράμματα κατάρτισης που έγιναν πέρσυ το καλοκαίρι, όπου για ένα μήνα κατάρτισης και 500 ευρώ αμοιβή μηδενιζόταν η κάρτα ανεργίας, καθώς και μετά τα πεντάμηνα της κοινωφελούς εργασίας με τις τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών και την απώλεια όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, ο άνεργος αποτελεί για μία ακόμη φορά το πειραματόζωο του νέου εργασιακού μεσαίωνα.
Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 80 ώρες θεωρητικής κατάρτισης για τις οποίες ο «ωφελούμενος» θα επιδοτείται με 400 ευρώ και 500 ώρες πρακτικής άσκησης (όχι πέρα των 5 μηνών) για τις οποίες θα επιδοτείται με 2.700 ευρώ αν είναι απόφοιτος  ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.300 ευρώ αν είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μεταξύ του παρόχου κατάρτισης, της επιχείρησης πρακτικής άσκησης και του καταρτιζόμενου θα υπογράφεται τριμερής σύμβαση. Μέσω της επιταγής, ο πάροχος κατάρτισης θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στον καταρτιζόμενο με 1.100 ευρώ ανά άτομο. Στην αμοιβή αυτή θα προστίθεται προσαύξηση 300 ευρώ αν ο πάροχος κατάρτισης καταφέρει μέσω των υπηρεσιών συμβουλευτικής να μετατραπεί η πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας (η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες  με την αιτιολογία της προσφοράς αποτελεσματικότερων υπηρεσιών). Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιείται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δε θα έχουν καμία άμεση ή έμμεση σχέση με το δημόσιο και με προϋπόθεση να μην γίνει καμία απόλυση κατά το διάστημα που θα απασχολούν τον καταρτιζόμενο.
Ο κάθε «ωφελούμενος» θα έχει δικαίωμα να λείψει μέχρι το 10% των ωρών του προγράμματος ή μέχρι το 20% λόγω σοβαρών ιατρικών λόγων. Οι μέρες απουσίας δεν επιδοτούνται. Αν υπερβεί το όριο απουσιών, αποκλείεται από τη συνέχεια του προγράμματος χωρίς να πάρει κανένα επίδομα ενώ ο πάροχος κατάρτισης παίρνει ένα μέρος των χρημάτων μόνο στην περίπτωση που ο «ωφελούμενος» έχει πραγματοποιήσει την θεωρητική κατάρτιση κι ένα μήνα πρακτικής. Επιπλέον, δεν υπάρχουν συντάξιμα ένσημα για όσους εργαστούν στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης. Η προκήρυξη προβλέπει καθυστερήσεις στις πληρωμές σε περίπτωση που δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες πιστώσεις.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω στοιχεία, για μία ακόμη φορά ο άνεργος μετατρέπεται σε ωφελούμενο αντί για εργαζόμενο, για μία ακόμη φορά αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας για τρίτους. Είναι φανερό πια ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά στους νέους, σε συνδυασμό με τα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβληθεί, προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή των χειρότερων αντιεργατικών μέτρων. Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι τα αφεντικά, το κράτος, το κεφάλαιο όχι μόνο δεν προβληματίζονται από την ανεργία αλλά επωφελούνται από αυτήν. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το ότι έχουν γεμίσει τον τόπο με αγγελίες που ζητάνε και επίσημα πια εθελοντές αντί για εργαζόμενους; Το ότι η ενοικιαζόμενη εργασία τείνει να γίνει καθεστώς; Όταν ένας άνεργος βρίσκει παντού κλειστές πόρτες τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να δουλέψει με ό,τι όρους βρει. Δεν υπάρχει πια η επιλογή με την έννοια του «αφού ήξερες γιατί πήγες».
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την άγρια καταστολή που δέχεται το εργατικό και όχι μόνο κίνημα, και την άνοδο των ναζιστών, που ιστορικά πάντα ωφελούνταν από την ανεργία για να διασπάσουν το εργατικό κίνημα, αναιρούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα.
Το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, η ενοικιαζόμενη εργασία και τα προγράμματα κατάρτισης είναι το νέο εργασιακό καθεστώς. Είναι ένα θέμα που αφορά σύσσωμο το εργατικό κίνημα, το οποίο καλούμε να μην αντιμετωπίζει το κάθε πρόγραμμα για ανέργους ως ειδική περίπτωση αλλά ως το μέσο για την επιβολή της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Όπως στα πεντάμηνα εφαρμόστηκε το μοντέλο ενοικιαζόμενης εργασίας, έτσι και στα ΕΛΤΑ πολλοί συμβασιούχοι δουλεύουν μέσω τρίτων εταιριών που τους νοικιάζουν και απολύονται κάθε μήνα έτσι ώστε να μη δικαιούνται άδειες, δώρα και επιδόματα. Αυτό που έγινε άτυπα με τα πεντάμηνα κοινωφελούς εργασίας, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μην πραγματοποιείται κοινωφελές έργο αλλα να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο τομέα, πάει να επισημοποιηθεί με το λεγόμενο μοντέλο «Λετονίας».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας
-μόνιμη εργασία για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
-επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις
-συντάξιμα ένσημα για όσους δουλέψουν σε κάθε μορφής επιδοτούμενο πρόγραμμα για άνεργους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.