Το πραγματικό πρόσωπο της στυγνής εργοδοσίας του ΙΑΝΟΥ

Στις 28/12, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής κήρυξε απεργία στο χώρο του βιβλίου, στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και του απελευθερωμένου ωραρίου.

Το Συντονιστικό δράσης, το οποίο πλαισιώνεται από σωματεία βάσης εργαζομένων και ανέργων, συνελεύσεις γειτονιάς, πολιτικές συλλογικότητες και στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα του συλλόγου βιβλίου και χάρτου, βρέθηκε μαζί με εργαζόμενους και αλληλέγγυους έξω από τα βιβλιοπωλεία Ιανός και Παπασωτηρίου ενισχύοντας τις απεργιακές περιφρουρήσεις.

Η αντίδραση του ιδιοκτήτη του Ιανού, Νίκου Καρατζά και της εμπορικής διευθύντριας κας Λιαποπούλου ήταν να δώσουν εντολή στα τάγματα καταστολής (ΜΑΤ) να σπάσουν την απεργία, τα οποία πιστά στις εντολές των αφεντικών τους περικύκλωσαν και επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους με χημικά και γκλόπ . Η επίθεση ήταν αναμενόμενη από τον κόσμο της εργασίας, συνεπώς, παρ’όλη την βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους διαδηλωτές, η απεργιακή περιφρούρηση κράτησε με σθένος για αρκετή ώρα. Όμως η παράφορη οργή των εντολοδόχων ήταν τόσο λυσσαλέα που την στιγμή που οι διαδηλωτές απομακρύνονταν, επιτέθηκαν εναντίων τους και προσήγαγαν 5 άτομα, οι δύο εκ των οποίων ήταν περαστικοί(ένας πατέρας με το γιο του), τους οποίους μετέφεραν στο ΑΤ Ακροπόλεως. Οι 4 από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Όσοι αλληλέγγυοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο ΑΤ Ακροπόλεως ως ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες, δέχτηκαν εκ νέου την άγρια και προκλητική επίθεση των ΜΑΤ, τα οποία πετάχτηκαν από τα γύρω στενά, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να ξυλοκοπηθούν 3 αγωνιστές και συνδικαλιστές .

Η πρακτική της τρομοκρατίας της εργοδοσίας του Ιανού, αλλά και όλων των αφεντικών είναι πλέον γνωστή σε όλους. Πίσω από την βιτρίνα του “πολιτισμού”, ο ιδιοκτήτης, Νίκος Καρατζάς μαζί με τα τσιράκια του ρίχνουν τις μάσκες και φανερώνουν το πραγματικό πρόσωπο μια στυγνής εργοδοσίας, η οποία σε αγαστή συνεργασία με τον κρατικό μηχανισμό της εκμετάλλευσης και της καταστολής, διώκουν, χτυπούν, ποινικοποιούν και συλλαμβάνουν εργαζόμενους, συνδικαλιστές, αλληλέγγυους και όσους αγωνίζονται ενάντια στις συνθήκες της γαλέρας εργασίας που επικρατεί στη συγκεκριμένη αλυσίδα βιβλιοπωλείων.

Το σήμα κατατεθέν του Ιανού είναι ο εκβιασμός, ο εκφοβισμός, οι απολύσεις των εργαζομένων που δεν υποτάσσονται στα “καινοτόμα” μέτρα της εργοδοσίας, που στο όνομα του κέρδους δεν διστάζει να επιβάλλει τα επονομαζόμενα μηχανάκια καταγραφής των ατομικών πωλήσεων των εργαζομένων

Ως Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων (ΣΩΒΑ) στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα του συλλόγου βιβλίου και χάρτου ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταστολής και της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων. Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.

-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΩΝ 7 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 8/1, 18:00 ΜΜ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (ΣΟΛΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ)
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ,
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/1, 9.00 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΑ ΔΙΚ. ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.