Στις 18/4, μετά από 48 ημέρες αγώνα, έληξε η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές ενάντια στις ειδικές συνθήκες κράτησης, διεκδικώντας την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, την κατάργηση των τρομονόμων και συγκεκριμένα τα άρθρα 187 και 187Α περί εγκληματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης, την κατάργηση του “κουκουλονόμου”, μια φωτογραφική διάταξη για την ποινικοποίηση των διαδηλωτών, την κατάργηση της βίαιης λήψης DNA, την πρόσβαση και ανάλυση του DNA από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα βιολόγο, την απελευθέρωση του πολυτραυματία Σ. Ξηρού που έχει ποσοστό αναπηρίας 98%, την άρση της λογικής της συλλογικής ευθύνης που οδηγεί στην δίωξη και φυλάκιση συγγενικών και φιλικών προσώπων.
Η απεργία πείνας τερματίστηκε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την βουλή, αφού σημαντικό μέρος των αιτημάτων, εν μέρει κατακτήθηκε, όπως, η κατάργηση του κουκουλονόμου, όσον αφορά τις διαδηλώσεις, παραμένει ως αδίκημα για ληστείες και απαλλοτριώσεις, η μετατροπή της ποινής του Σ. Ξηρού σε κατ’οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση και η οριοθέτηση της χρήσης του DNA με την δυνατότητα πρόσβασης την ανάλυση και έκθεση του από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.
Οι κατακτήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα του ανυποχώρητου αγώνα των απεργών πείνας, πολιτικών κρατουμένων αλλά και μιας σειράς από πολύμορφες δράσεις των αλληλέγγυων και του κόσμου του αγώνα εκτός των τειχών, αφού τα αιτήματα των απεργών πείνας δεν αφορούσαν μόνο αυτούς αλλά το σύνολο του κόσμου που αγωνίζεται για τη ζωή του και τα δικαιώματα του.
Μια από αυτές τις δράσεις ήταν και η κατάληψη της Πρυτανείας που αποτέλεσε για 19 ημέρες κέντρο αγώνα αντιπληροφόρησης, ανάδειξης και ικανοποίησης των αιτημάτων των απεργών πείνας, καθώς επίσης επιχειρήθηκε και η διασύνδεση με άλλους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, όπως ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού στην Β.Α Χαλκιδική.Την ημέρα που θα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, η “αριστερή” κυβέρνηση των Σύριζα-Ανελ έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας με τη βίαιη εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας, την καταπάτηση του ασύλου και τη σύλληψη των 14 αλληλέγγυων που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην Πρυτανεία.
Σημειωτέον ότι καθ’όλη τη διάρκεια της κατάληψης υπήρξε ισχυρή αστυνομοκρατία γύρω από την Πρυτανεία και συνελήφθησαν αρκετοί αγωνιστές/αγωνίστριες την στιγμή που εξέρχονταν από αυτή, με αποτέλεσμα οι συλλήψεις να φτάσουν τις 49( μεταξύ των οποίων άσχετοι και περαστικοί τουρίστες), που στόχο είχαν την τρομοκρατία, την ποινικοποίηση και την καταστολή των ταξικών και κοινωνικών αγώνων.
Ως άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι (ΣΩΒΑ),αποτελούμε εκείνο το ταξικό κομμάτι που βιώνει καθημερινά την επίθεση που έχουν εξαπολύσει Κράτος και αφεντικά, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, εξωθώντας το μεγαλύτερο μέρος από εμάς, στην ανέχεια, στην εξαθλίωση, στον κοινωνικό αποκλεισμό αφού στερούμαστε ακόμα και τα στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ.
Συνεπώς, έχοντας συνείδηση της τάξης μας θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό υποκείμενο που υπερασπίζεται τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του εντός και εκτός των τειχών.
Καταγγέλλουμε τη βίαιη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην Πρυτανεία στις 17/4, τα ξημερώματα και την καταπάτηση του ασύλου μετά από 20 χρόνια.
Καταγγέλλουμε την υποκριτική στάση και πολιτική της “αριστερής” κυβέρνησης των Σύριζα-Ανελ, η οποία με το πρόσχημα της “δημοκρατίας”, οχυρώνεται πίσω από τους κατασταλτικούς νόμους, καταπατώντας με βίαιο τρόπο το άσυλο της Πρυτανείας, που ως αντιπολίτευση υπερασπιζόταν διακαώς.
Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια απαξίωσης, κατασυκοφάντησης και απονοηματοδότησης του αγώνα των απεργών πείνας από τα φερέφωνα του συστήματος των ΜΜΕ και τους διάφορους κυβερνητικούς εκπροσώπους με στόχο να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα ώστε η εκκένωση της πρυτανείας να φανεί προϋπόθεση για την διατήρηση της “κοινωνικής” ειρήνης
Απαιτούμε την άρση κάθε δίωξης των συλληφθέντων από την εισβολή της αστυνομίας στην κατειλημμένη Πρυτανεία.
Δηλώνουμε ότι θα μαχόμαστε με σθένος ενάντια στην επιβολή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και εξαίρεσης και στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και αλληλεγγύης.
Γιατί, οι κοινωνικοί, οι ταξικοί και οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται, ούτε καταστέλλονται
Πρόσφατα σχόλια