Επιστροφή σε 2. Προγράμματα για τους Άνεργους

2.2 Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη

Οδηγός του ΣΩ.Β.Α. για την ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΑΕΔ (ΜΕΣΟ ΙΚΑ – ΕΤΑΜ)

 

ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Οι μέρες του ταμείου ανεργίας υπολογίζονται ως ένσημα.

Για την ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας για ένα χρόνο απαιτούνται 90 ένσημα.

ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Για ανέργους από 24 έως 29 ετών, εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα επί ένα συνεχές δίμηνο και η ανανέωση του βιβλιαρίου μπορεί να γίνει μόνο για τέσσερα εξάμηνα.

Κάποιος δηλαδή που είναι 24 ετών και έχει κάρτα δύο μηνών, πρακτικά μπορεί να έχει ασφάλιση μέχρι και τα 26 και μετά τίποτα.

Από τη συμπλήρωση των 29 ως τα 55, το ΙΚΑ απαιτεί ένα χρόνο κάρτα ανεργίας αλλά συνυπολογίζει και τα συνολικά ένσημα που έχει κάποιος.

Για τα 29 απαιτούνται 600 ένσημα και για κάθε επιπλέον ηλικιακό χρόνο απαιτούνται και 100 επιπλέον ένσημα, ως τη συμπλήρωση των 3000 ενσήμων στα 53. Στα 54 δηλαδή και στα 55 εξακολουθούν και απαιτούνται 3000 και όχι επιπλέον ένσημα.

Η ανανέωση του βιβλιαρίου όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του ένα χρόνου ανεργίας και του αριθμού των ενσήμων, γίνεται ξανά για 4 το πολύ εξάμηνα.

Από τη συμπλήρωση των 55 και άνω, απαιτείται ξανά ένας χρόνος ανεργίας και τουλάχιστον 3000 ένσημα, αλλά εδώ το δικαίωμα για ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας, δεν είναι για τέσσερα εξάμηνα μόνο, αλλά συνεχές.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο περιορισμός για μέχρι τέσσερα εξάμηνα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης καθώς και ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, σε μία εποχή που πολλοί μπορεί να μην έχουν μαζέψει ούτε ένα ένσημο αφήνουν έξω πολλές περιπτώσεις ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.

Ακόμη και όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να σε ασφαλίσει ο ΟΑΕΔ χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα από τέσσερις μέχρι δεκατέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, διάστημα στο οποίο είσαι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ

Όταν κάποιος δε συγκεντρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις και είναι άνεργος και ανασφάλιστος μπορεί να ζητήσει την χορήγηση Βιβλιαρίου Υγείας Απόρου. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α.139491/16 Νοεμβρίου 2006 (Φ.Ε.Κ. Β/1747), οι ανασφάλιστοι οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα μπορούν να εκδώσουν «βιβλιάριο ανασφάλιστου» ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Ανασφάλιστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Περιφέρειας. Η εγγραφή τους αυτή θα δημιουργήσει το δικαίωμα να μπορούν να έχουν δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς, φάρμακα, να νοσηλεύονται ή να μεταφέρονται – ως ασθενείς – χωρίς κόστος.

Αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση του βιβλιαρίου είναι η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας που διαμένει ο καθένας.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο το πόσο εύκολα ή όχι χορηγείται αυτό το βιβλιάριο. Σίγουρα όμως αφήνει και αυτό έξω πολύ κόσμο (πχ μετανάστες χωρίς χαρτιά) ενώ η διαδικασία χορήγησης είναι και αυτή χρονοβόρα.

Όμως όταν πολύ κόσμος επί χρόνια πληρώνει εισφορές στα ασφαλιστικά του ταμεία είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να μην τον καλύπτει το ταμείο του στο χρόνο ανεργίας του και να παραπέμπεται σε ένα φορέα στα όρια της «φιλανθρωπίας» για να αποκτήσει μία στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ

Τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή στο πολυνομοσχέδιο για τον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου, προβλέπει την επέκταση κατά ένα επιπλέον έτος του δικαιώματος υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η κίνηση όμως δίνει μία προσωρινή λύση σε ένα μέρος των ανασφάλιστων και δε λύνει οριστικά το πρόβλημα. Αντιθέτως φαίνεται ότι δεν υπάρχει η πρόθεση για λύση λόγω του δυσβάστακτου κόστους. Έτσι είναι φανερό ότι πολύς κόσμος στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα έχει πρόσβαση για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μία εποχή που απαιτείται να πληρώνεις τα 5ευρα για οποιαδήποτε επίσκεψη σε νοσοκομείο ενώ παράλληλα το κόστος των φαρμάκων και των εξετάσεων ανεβαίνει συνεχώς και ταυτόχρονα η κάλυψη των ασφαλιστικών φορέων μένει στάσιμη ή και μειώνεται αυξάνοντας συνεχώς τη συμμετοχή στα έξοδα των ασθενών. Παράλληλα μειώσανε και το επίδομα ανεργίας κατά 22% φτάνοντας στο στα 359 ευρώ.

——————————————————————————————————————

1ο ΚΕΙΜΕΝΟ (ΑΝΟΙΞΗ 2013 – ΣΥΝΤΟΜΟ)

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό

Για κάθε άνεργο κι εργαζόμενο, για όλους τους ανθρώπους

Άνεργοι και εργαζόμενοι, οδηγούμαστε στην εξαθλίωση. Οι αντικοινωνικές πολιτικές που επιβάλλει αυταρχικά το καθεστώς του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, στα πλαίσια μιας εσωτερικής κρίσης ενός συστήματος εξουσίας που χτίζεται με λογιστικούς και όχι κοινωνικούς όρους, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Το δημόσιο σύστημα υγείας παρουσιάζει δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές. Το Υπουργείο Yγείας περικόπτει και στέλνει στην εφεδρεία το υγειονομικό προσωπικό που προσπαθούσε να καλύψει τις ήδη κενές οργανικές θέσεις, συγχωνεύει και κλείνει νοσοκομεία, κλινικές του ΙΚΑ , πολύ-ιατρεία και δημοτικά ιατρεία. Παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων ενώ ιδιωτικές εταιρείες μετατρέπουν κοινωφελή ιδρύματα σε κερδοσκοπικές εταιρείες.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές αυτές δεν είναι προσωρινές, δεν αφορούν μόνο τακτικές «διάσωσης» της χώρας αλλά αποτελούν σαφή πολιτική στόχευση της εξουσίας: ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθεί δραματικά για να εξυπηρετούν με κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες ή και καθόλου μόνο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού ενώ οι υπόλοιποι θα αγοράζουν υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια, κάνοντας την περίθαλψη προνόμιο λίγων.

Απέναντι σ αυτήν την επίθεση ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι) κινητοποιείται και αντιδρά, με ριζοσπαστικό τρόπο πολλές φορές , υπερασπιζόμενο  τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα του, αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης ως κοινωνικό δικαίωμα (βλέπε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης νοσοκομείου Κιλκίς, κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα της ψυχικής υγείας, στο Αττικό νοσοκομείο, στα Πατήσια, στο Ελπίς, στο Ερρίκος Ντυνάν και αλλού).

Ως Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων καλούμε κάθε άνεργο και επισφαλή ή μη εργαζόμενο σε αγωνιστική κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε. Η συνειδητοποίηση της ταξικής μας θέσης , η συσπείρωση – συλλογικοποίησή μας μέσα σε σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και τοπικές ομάδες ανέργων με βασικό χαρακτηριστικό την συνεργασία μεταξύ μας και η σύνδεση των αγώνων των αντιστεκόμενων ευρύτερα, είναι τα πρώτα βήματα για να απαντήσουμε ως κοινωνία στον αποκλεισμό, την εξαθλίωση και τον κανιβαλισμό που με βία επιβάλλουν οι από πάνω.

Απαιτούμε:

Δωρεάν υγεία για όλους

Άμεση σφράγιση βιβλιάριων υγείας όλων των ταμείων που έχουν λήξει λόγω οφειλών

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους κ εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες

——————————————————————————————————————

2ο ΚΕΙΜΕΝΟ (ΑΝΟΙΞΗ 2013 – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ)

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό για κάθε άνεργο κι εργαζόμενο, για όλους τους ανθρώπους

Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την υποβάθμιση της ζωής όλων μας. Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης όσον αφορά τις διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές συνδυάζεται τόσο με την ακραία φορολόγηση όσο και με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της επισφαλούς εργασίας. Είτε ως άνεργοι είτε ως εργαζόμενοι, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε μέσα σε έναν κυκεώνα φοροεισπρακτικών μέτρων, ακρίβειας και χαρατσιών σε μια περίοδο που κράτος-τρόικα-αφεντικά μας εκβιάζουν κόβοντας τα ήδη πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ, τα μεροκάματα και τα δώρα. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι συνάνθρωποι μας που το σύστημα τους έχει πετάξει στο περιθώριο όχι μόνο της εργασίας αλλά και της ζωής αφήνοντάς τους χωρίς στέγη και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες.

Το Υπουργείο Yγείας περικόπτει και στέλνει στην εφεδρεία το υγειονομικό προσωπικό που προσπαθούσε να καλύψει τις ήδη κενές οργανικές θέσεις, συγχωνεύει και κλείνει νοσοκομεία, κλινικές του ΙΚΑ , πολύ-ιατρεία και δημοτικά ιατρεία κάνοντας την περίθαλψη προνόμιο λίγων Παράλληλα ισοπεδώνεται η ήδη -λόγω της συνθήκης ζωής που έχει επιβληθεί- επιβαρυμένη ψυχική υγεία αυτών που έχουν πεταχτεί στο περιθώριο από το ίδιο το σύστημα κάνοντας τους υποχείρια και εξαρτημένους από αυτό.
Την ίδια στιγμή που άνεργοι και οι επισφαλείς εργαζόμενοι ζούμε σε μια συνθήκη έλλειψης  παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το ελληνικό κράτος με μπροστάρηδες την εκκλησία και τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και από επιφανή ντόπια αφεντικά, μας προβάλλουν σχεδόν καθημερινά μέσω των ΜΜΕ το ¨φιλανθρωπικό” τους έργo

Οι αντικοινωνικές πολιτικές που επιβάλλει αυταρχικά το καθεστώς του σύγχρονου ολοκληρωτισμού οδηγούν στην εξαθλίωση. Η πλήρης διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας με τις δραματικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε υλικοτεχνικές υποδομές και, τελικά, την αδυναμία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το κενό καλύπτει ο ολοένα αυξανόμενος ιδιωτικός τομέας, που, μετά την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, εξυπηρετεί πλέον μόνο όσους έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα. Η συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική δεν είναι προσωρινή, δεν αφορά μόνο τακτικές «διάσωσης» της χώρας αλλά αποτελεί στρατηγικό στόχο του συστήματος: ο αριθμός των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει να μειωθεί δραματικά για να εξυπηρετούν με κατώτερης ποιότητας υπηρεσίες ή και καθόλου μόνο τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού ενώ οι υπόλοιποι θα αγοράζουν υπηρεσίες υγείας ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια.

Απέναντι σ αυτήν την επίθεση ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί…) κινητοποιείται και αντιδρά, με ριζοσπαστικό τρόπο πολλές φορές , υπερασπιζόμενο τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα του, αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης ως κοινωνικό δικαίωμα (βλέπε προσπάθεια αυτοδιαχείρισης νοσοκομείου Κιλκίς, κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα της ψυχικής υγείας, στο Αττικό νοσοκομείο, στo Γενικό στα Πατήσια, στο Ελπίς κ. α.)

Η  συνειδητοποίηση  της  ταξικής  θέσης  των  ανέργων  και των επισφαλών  ή μη εργαζομένων,  η συσπείρωση  –  συλλογικοποίηση  μας  μέσα σε σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και τοπικές ομάδες ανέργων με βασικό χαρακτηριστικό την συνεργασία μεταξύ μας, και η σύνδεση των αγώνων των αντιστεκόμενων ευρύτερα, είναι το πρώτο βήμα για ν απαντήσουμε ως κοινωνία στον αποκλεισμό την εξαθλίωση και τον κανιβαλισμό, που με βία επιβάλλουν οι από πάνω.

Η συμμετοχή μας σε συνελεύσεις, με οριζόντιες δομές, στις γειτονιές όπου ζούμε, για να αγωνιστούμε στο παρόν για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας  μας  χωρίς  κομματικές  κηδεμονίες , έξω  από  θεσμικές  διαμεσολαβήσεις είναι το όπλο μας στον αγώνα για την επιβίωσή μας .  Πρέπει να δημιουργήσουμε  δομές  αλληλοβοήθειας  και  αλληλεγγύης  μεταξύ  μας  για  να  ζήσουμε  με αξιοπρέπεια,  θεμελιώνοντας  στο  σήμερα  αξίες  μιας  άλλης  κοινωνίας  με  διαφορετικό  τρόπο οργάνωσης χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Απαιτούμε:
Δωρεάν υγεία για όλους

Άμεση σφράγιση βιβλιάριων υγείας όλων των ταμείων που έχουν λήξει λόγω οφειλών

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους κ εργαζόμενους, ντόπιους και μετανάστες

——————————————————————————————————————-

3ο ΚΕΙΜΕΝΟ (ΑΝΟΙΞΗ 2012)

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ 

Προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε μέσα σε έναν κυκεώνα  φοροεισπρακτικών μέτρων , ακρίβειας  και χαρατσιών .Σε μια περίοδο που κράτος-τρόικα-αφεντικά μας εκβιάζουν κόβοντας τα ήδη  πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ και στους υπόλοιπους εργαζόμενους μεροκάματα και δώρα .Αρκετοί  από εμάς  μετράμε μήνες πότε θα σταματήσει το επίδομα του ΟΑΕΔ, άλλοι βρισκόμαστε να δουλεύουμε ανασφάλιστοι ή με πλαστούς όρους εργασίας ίσα για να δικαιολογούνται σε τυχών ελέγχους οι εργοδότες που μας εκβιάζουν με απόλυση με φόντο τις στρατιές των άνεργων(οι οποίοι πλέον επισήμως έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο), και άλλοι συνάδελφοι είναι μακροχρόνια άνεργοι και βιώνουν δύσκολες μέρες.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι  συνάνθρωποι μας που το σύστημα τους έχει πετάξει στο περιθώριο όχι μόνο της εργασίας αλλά και της ζωής αφήνοντας τους χωρίς στέγη και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες. Αυτοί και χιλιάδες ακόμα ντόπιοι και μετανάστες άνεργοι και επισφαλείς εργαζόμενοι , μαζί με τις οικογένειες μας πολλές φορές, τρέμουμε στην ιδέα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα εργατικό ατύχημα στο μαύρο μεροκάματο που μπορεί να μας δοθεί ή απλά  να  αρρωστήσουμε και να χρειαστεί  να πάμε σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που θα πληρώσουμε με την εμφάνιση μας 5ευρώ χωρίς να συνυπολογίσουμε τις έξτρα χρεώσεις των τυχών εξετάσεων που μπορεί να χρειαστούμε, τρέμουμε στην ιδέα ότι θα αρρωστήσει το παιδί μας και δεν θα ξέρουμε  από πού να κόψουμε και να δανειστούμε  για να του αγοράσουμε τα φάρμακα που θα χρειαστούν.

Τα ιατροφαρμακευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ προβλέπουν περίθαλψη  για ανέργους από 24 έως 29 ετών, εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα επί ένα συνεχές δίμηνο και η ανανέωση του βιβλιαρίου μπορεί να γίνει μόνο για 4 εξάμηνα (κάποιος δηλαδή που είναι 24 ετών και έχει κάρτα 2 μηνών, πρακτικά μπορεί να έχει ασφάλιση μέχρι και τα 26 και μετά τίποτα). Από τη συμπλήρωση των 29 ως τα 55,το ΙΚΑ απαιτεί 1 χρόνο κάρτα ανεργίας αλλά συνυπολογίζει και τα συνολικά ένσημα που έχει κάποιος, Για τα 29 απαιτούνται 600 ένσημα και για κάθε επιπλέον ηλικιακό χρόνο απαιτούνται και 100 επιπλέον ένσημα, ως τη συμπλήρωση των 3000 ενσήμων. Στα 54 δηλαδή και στα 55 εξακολουθούν και απαιτούνται 3000 και όχι επιπλέον ένσημα. Η ανανέωση του βιβλιαρίου όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του 1 χρόνου ανεργίας και του αριθμού των ενσήμων, γίνεται ξανά για 4 το πολύ εξάμηνα. Από τη συμπλήρωση των 55 και άνω, απαιτείται ξανά 1 χρόνος ανεργίας και τουλάχιστον 3000 ένσημα, αλλά εδώ το δικαίωμα για ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας, δεν είναι για 4 εξάμηνα μόνο, αλλά συνεχές.

Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις πετάνε στον καιάδα χιλιάδες ανασφάλιστους ανέργους ακόμα και επισφαλείς εργαζομένους (αφού για το κράτος δεν υπάρχουν) μη παρέχοντας τους ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Μια κάλυψη που την έχουν πληρώσει μέσω των εισφορών τους στο ΙΚΑ στο παρελθόν όλοι οι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή που οι  άνεργοι και οι επισφαλείς εργαζόμενοι ζουν σε μια συνθήκη έλλειψης  παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το ελληνικό κράτος με μπροστάρηδες την εκκλησία και τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και από επιφανή ντόπια αφεντικά, μας προβάλουν σχεδόν καθημερινά μέσω των ΜΜΕ το ¨φιλανθρωπικό τους έργο¨ με τα κοινωνικά ιατρεία.

Το Υπουργείο Yγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης περικόπτει και στέλνει στην εφεδρεία το υγειονομικό προσωπικό που προσπαθούσε να καλύψει τις ήδη κενές οργανικές θέσεις, επίσης συγχωνεύει και κλείνει νοσοκομεία, κλινικές του ΙΚΑ , πολύ-ιατρεία και δημοτικά ιατρεία κάνοντας την περίθαλψη προνόμιο λίγων. Αντί λοιπόν το κράτος να ενισχύσει  τα δημόσια νοσοκομεία και τις κλινικές, επιλέγει να χρηματοδοτεί τρίτα συστημικά και θεσμικά κομμάτια  για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανέργων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Έτσι όχι μόνο προσπαθούν να αναστρέψουν την απαξιωμένη εικόνα που έχει η κοινωνία για το σύστημα και τους θεσμούς αλλά και να αμβλύνουν την κοινωνική οργή, καθιστώντας τους, υπεύθυνους να καλύψουν τις ανάγκες κομματιού του πληθυσμού σε ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, εξωθώντας το στη διαδικασία ελεημοσύνης .Ενώ παράλληλα, ισοπεδώνεται η ήδη-λόγω της συνθήκης ζωής που έχει επιβληθεί-επιβαρυμένη ψυχική υγεία, αυτών που έχουν πεταχτεί στο περιθώριο από το ίδιο το σύστημα κάνοντας τους υποχείρια και εξαρτημένους από αυτό.

Η συνειδητοποίηση της ταξικής θέσης  των ανέργων και επισφαλών εργαζομένων, η συσπείρωση – συλλογικοποίηση τους μέσα σε σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και τοπικές ομάδες ανέργων με βασικό χαρακτηριστικό τους την συνεργασία μεταξύ τους, είναι το πρώτο βήμα μιας διαρκούς μάχης με τους από πάνω. Καθώς και η συμμετοχή τους σε  συνελεύσεις, με οριζόντιες δομές, στις γειτονιές όπου ζουν, για να αγωνιστούν στο παρόν για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας τους, χωρίς κομματικές κηδεμονίες και έξω από θεσμικές διαμεσολαβήσεις, λαμβάνοντας από κοινού συλλογικές  αποφάσεις  για το μέλλον τους. Σκοπός μας να δημιουργήσουμε δομές αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης μεταξύ μας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, θεμελιώνοντας στο σήμερα αξίες μιας άλλης κοινωνίας με διαφορετικό τρόπο οργάνωσης χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ως Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων καλούμε κάθε άνεργο και επισφαλή εργαζόμενο σε αγωνιστική κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε. Καλούμε όλους τους εργατοϋπαλλήλους, τους  υγειονομικούς υπαλλήλους καθώς και τους γιατρούς να σταθούν στο πλευρό μας και να απαιτήσουν, οι κρατήσεις που γίνονται στους μισθούς τους υπέρ του ΟΑΕΔ, να πηγαίνουν πραγματικά για τις ανάγκες των ανέργων, μιας και όλοι οι εργαζόμενοι πλέον βρίσκονται σε μία συνθήκη ανασφάλειας στους χώρους εργασίας τους και αύριο μπορεί να είναι στη θέση μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση σφράγιση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ που έχουν λήξει σε προηγούμενα έτη και σε όσα λήγουν τέλος Φλεβάρη.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση για όλους τους ανέργους ντόπιους και μετανάστες χωρίς προϋποθέσεις.

 Να σπάσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανέργων.

 Κανένας άνεργος και επισφαλής εργαζόμενος μόνος του.

Συλλογικοποίηση – Αυτοοργάνωση Αντίσταση – Αλληλεγγύη.

 ΣΩματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α)

9 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

    • Κουφογιαννάκης Κων/νος στο 13 Αυγούστου, 2013 στις 10:31
    • Απάντηση

    Καλημέρα σας..
    Η περίπτωση ανασφάλιστης οικογένειας παρακάτω είναι πολύ σπάνια όπου τυχαίνει να ανήκω .
    Είμαι 49 ετών με 5.500 ένσημα οικοδομικά ( βαρέα ) ασφαλισμένος φυσικά στο ΙΚΑ.
    Πάσχω από Σακχαρώδη διαβήτη , έλκος στομάχου καί δωδεκαδακτύλου τα αναφέρω για να δείτε ότι τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα είναι σημαντικά όταν είσαι ανασφάλιστος !!!.
    Και δέν αναφέρομε στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας μου που αν τύχει κάτι , ο Θεός βοηθός !!!.
    Εδώ και 8 μήνες οι επισκέψεις σε ιατρούς και φάρμακα καλύπτονται από συνταξιούχους γονείς , συγγενείς καί φίλους .
    Ευτυχώς οι γονείς μου μου άφησαν ένα σπίτι + ένα μικρό που έφτιαξα στο χωριό για να μένω που και πού , επίσης υπάρχει και ένα αυτοκίνητο 12 ετών που έμεινε από τις καλές εποχές .
    Όλα αυτά αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης όπως επίσης ή σύζυγος καί τα παιδιά .
    Ώς εκ τούτου δεν δικαιούμαι ασφάλιση , επίσης δεν δικαιούμαι επειδή δέν έχω συμπληρώσει ένα (1) χρόνο άνεργος , που στήν ουσία είμαι 3 χρόνια άνεργος γιατί έκανα το λάθος να περάσω 5 ένσημα πρίν 8 μήνες και μου έβγαλαν νέα κάρτα ΟΑΕΔ ( οι 5 μέρες με καθιστούν εργαζόμενο βλέπετε !!! )
    Η πρόνοια δέν με δέχεται επειδή έχω 9200 € τεκμαρτού εισοδήματος που επιβάλει η εφορία και ας μήν πρόσφερα ούτε 2 € στην οικογένειά μου .

    Το ΙΚΑ έχει εισπράξει από εμένα 5.500 ημερήσιες εισφορές όπου γιά αυτούς που ξέρουν είναι τα περισσότερα έσοδα από οποιαδήποτε άλλη εργασία , Σύνταξη παίρνει κάποιος με 4500 Βαρέα .
    Έχω λοιπόν 5500 στα 49 μου χρόνια με άλλα 10 μπροστά για σύνταξη και έρχονται τώρα που υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και μου λένε … Κύριε δέν δικαιούστε ασφάλιση !!!.
    Ο νόμος για τους ανασφάλιστους είναι άδικος για περιπτώσεις όπως την δική μου και χρίζει επανεξέτασης .
    Σημειωτέων ότι ούτε από τον ΟΑΕΔ δικαιούμαι κάτι γιατί λέει !!! ότι δεν έχω συμπληρώσει 12 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας .
    Δηλαδή είναι να τρελαίνεσαι !!!, δέν φτάνει που έχω επιδοτηθεί όλα αυτά τα χρόνια μόνον 10 μήνες και δεν έχω χρεώσει τόσο πολύ το Κράτος , αλλά μου λέει ότι αν είχες άλλους 2 , 5 , 30 μήνες θα έπαιρνες 200 € τον μήνα τώρα και μέχρι να βρεις εργασία .
    Δέν ξέρω αλλά νιώθω ότι κάτι μας κυνηγάει επίτηδες , δέν δέχομαι οτι οι νομοθέτες είναι τόσο πτωχοί το πνεύματι .

    Ευχαριστώ πολύ .

    • Αναστασία Ζαχαράτου στο 12 Νοεμβρίου, 2013 στις 10:49
    • Απάντηση

    Καλημέρα, είμαι 49 ετών, άνεργη 3 μήνες χωρις επιδότηση, έχω 5000 ένσημα. Θα δικαιούμαι απο τον Φεβρουάριο ασφάλιση;

    1. Γεια σας
      Βάση ενσήμων δικαιούστε ασφάλιση ως άνεργη αλλά όχι πριν κλείσετε ένα χρόνο (δηλ. 12 μήνες) με κάρτα ανεργίας.
      Μόλις κλείσετε ένα χρόνο ανεργίας θα μπορείτε να ασφαλιστείτε για μέχρι δύο χρόνια στο ΙΚΑ. Όμως επειδή έχετε πάνω από 3000 ένσημα, μετά την ηλικία των 55 θα μπορείτε με ένα χρόνο ανεργίας να ασφαλιστείτε επ’ αόριστων.
      Η διαδικασία μόλις κλείσετε ένα χρόνο ανεργίας είναι να πάρετε από τον ΟΑΕΔ μία βεβαίωση ανεργίας και να πάτε στο ΙΚΑ, στο τμήμα μητρώου με μια φωτογραφία. Μετά από ένα δίμηνο το πολύ θα έχει εκδοθεί το βιβλιάριο.
      Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

  1. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ!!!
    ΕΙΜΑΙ 28 ΕΤΩΝ,ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΗ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ Κ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ…
    ΜΗΠΩΣ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Κ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ???
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!

    1. Γεια σας
      Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν δικαιούστε σε αυτή την ηλικία κάποιο επίδομα. Δικαιούστε όμως ασφάλεια για μέχρι δύο χρόνια. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ… στην σελίδα 3 & 4.

      Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

    • ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ στο 20 Νοεμβρίου, 2013 στις 14:58
    • Απάντηση

    Είμαι 33 χρονών και έχω κάρτα ανεργίας απο τον Μάρτιο του 2013.Έχω περάσει ΑΣΕΠ στην προκήρυξη 8κ/2008 ΔΕ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Κάποιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε για την πρόσληψη μας στο ΙΚΑ αλλά το πότε είναι άγνωστο.Δεν έχω ασφάλεια ιατροφαρμακευτική ούτε εγώ, ο σύζυγος κ η κόρη μου.Ο σύζυγος μου είναι ξυλουργός, αλλά δεν υπάρχει δουλειά και δεν μπορεί να πληρώσει το ταμείο του όπως είναι φυσικό. Δικαιούμαστε ιατροφαρμακευτική κάλυψη από ΟΑΕΔ ή από κάπου άλλου; Ευχαριστώ.

    1. Γεια σας
      Σε αυτό το θα βρείτε κείμενό μας που αναφέρει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις ασφάλισης των ανέργων στο ΙΚΑ (σελίδες 3 και 4). Στην δική σας περίπτωση, πρέπει να κλείσετε ένα χρόνο με κάρτα ανεργίας (δηλαδή μέχρι το Μάρτιο του 2014) και να έχετε 1000 με 1100 ένσημα όλα τα προηγούμενα έτη. Με αυτή την προϋπόθεση μπορείτε να ασφαλιστείτε μέχρι δύο χρόνια. Αν δεν έχετε τις παραπάνω προϋποθέσεις τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στην περιφέρεια για έκδοση βιβλιαρίου απορίας.

  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΕΙΜΑΙ 28 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΗ.ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΓΙΝΟΜΑΙ 29 ΟΜΩΣ. Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ;

    1. Δικαιούστε αν έχετε συνολικά 600 ένσημα και κάρτα ανεργίας για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.