Ενημέρωση από τη συγκέντρωση στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Άλιμο

Το ΣΩματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων(ΣΩ.Β.Α.) συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 27/02/14 στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στον Άλιμο και αφορούσε το εργασιακό μοντέλο της κοινωφελούς εργασίας και των voucher, ένα εργασιακό μοντέλο που επιχειρεί να κατακρεουργήσει και τα τελευταία εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζει καν την ιδιότητα των εργαζόμενων στα πεντάμηνα και τους θεωρεί ωφελούμενους, εξαιρώντας τους από την εργασιακή νομοθεσία και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

FQ8A0793

Στη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από σωματεία, συνελεύσεις εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, συλλογικότητες ανέργων, συνελεύσεις γειτονιάς, συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, επιχειρήθηκε συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ προκειμένου να υποβληθούν τα αιτήματα των εργαζομένων και να πάρουν μια σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα δικαιώματά τους. Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, ο διοικητής ήταν απών, χωρίς να μας γνωστοποιηθεί το που βρίσκεται και αν είναι διατεθειμένος να μας συναντήσει. Αντ’ αυτού απευθυνθήκαμε στον προϊστάμενο γραμματείας της διοίκησης Στασινό Γκούνη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων και σωματείων που διοργάνωσαν τη συγκέντρωση, καθώς και εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τα αιτήματα που τέθηκαν αφορούσαν: τη σταθερή μηνιαία πληρωμή των εργαζόμενων, την ασφαλιστική τους κάλυψη, τα εκτός ειδικότητας καθήκοντά τους,την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών από τους εργασία τους, τη διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ όσων αρνούνται τη θέση στα προγράμματα, τα δικαιώματα των ωφελούμενων που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία και τις ΣΣΕ(Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας). Οι απαντήσεις που δίνονταν από τον προϊστάμενο γραμματείας διοίκησης ήταν ασαφείς και γενικόλογες, ενώ με εξαίρεση τη δέσμευσή του για τη μη διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ όσων αρνούνται τη θέση στα προγράμματα, για τα υπόλοιπα αιτήματά μας, μας παρέπεμπε(ως συνήθως σε τέτοιου είδους συναντήσεις) σε άλλους θεσμικούς φορείς: στο υπουργείο εργασίας ή στους φορείς απασχόλησης των ωφελουμένων.

Το πρώτο και κύριο αίτημα του ΣΩ.Β.Α. αφορούσε τις αποδοχές των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα που καθορίζονται κατά παρέκκλιση των ΣΣΕ, αλλά και την απουσία αναφοράς στη δημόσια πρόσκληση για τα υπόλοιπα διακαιώματα των εργαζομένων(κανονική άδεια, αναρρωτική άδεια, επιδόματα εορτών, τέκνων, πτυχίου, δικαίωμα στην απεργία κτλ). Για το ζήτημα αυτό παρουσίασε έγγραφο της υπηρεσίας με ημερομηνία 04/02/14 που αφορά ερώτηση προς το υπουργείο για το αν οι ωφελούμενοι που απασχολούνται στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, υπάγονται στις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Η όποια απάντηση φυσικά δεν είχε έρθει(23 μέρες μετά!) και η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια γραμματέα Άννα Στρατινάκη από το υπ. εργασίας δεν είχε αποτέλεσμα.

Παρόλο που ο εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ, μας έλεγε συνεχώς προφορικά ότι συμφωνεί με τα αιτήματά μας, αρνήθηκε επίμονα να εισηγηθεί προς το υπουργείο το αίτημα του ΣΩ.Β.Α. για πλήρη εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία και μας ανέφερε συνεχώς το προαναφερθέν έγγραφο της υπηρεσίας, το οποίο ξανατονίζουμε, ζητά απλά ενημέρωση από το υπουργείο, για το τι πρέπει να κάνει. Στο τέλος αποχώρησε χωρίς να παραλάβει καν το έγγραφο με το αίτημά μας.

Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται, στο να πάρει θέση ο ΟΑΕΔ για το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο της κοινωφελούς εργασίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κατοχύρωση των εργασιακών μας κεκτημένων και το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζόμενων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα να μην αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Οργανωνόμαστε ταξικά-Παλεύουμε συλλογικά

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.